SZARLOTKA JAGLANA

S Z A R L O T K A

 

Przeglądając moje przepisy widzicie tylko: tłuszcze, low carb, bez węgli, bez cukru itp.

Dzisiaj dla odmiany przepis na typowo węglowodanowy deser. Przyda się w porze po treningowej, albo w przypadku spożywania węglowodanów jako ostatni posiłek.

Jak zwykle przepis tak prosty, że nawet posiadając dwie lewe ręce i zero kunsztu kulinarnego dacie radę przygotować SZARLOTKĘ 🙂

 

szarlotka

 

Potrzebujemy:

300g kaszy jaglanej

1,5kg startych jabłek

ok. 100g rodzynek

orzechy włoskie / nerkowce (opcjonalnie)

miód / erytrol / ksylitol

cynamon

 

Skomplikowany przepis przyrządzenia:

Jabłka obieramy i ucieramy na tarce. Mieszamy z suchą (nieprzegotowaną) kasza jaglaną. Dodajemy rodzynek, orzechów lub innych dodatków. Dosładzamy i doprawiamy cynamonem. Całość wrzucamy do formy na ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 90 minut.

To wszystko!

PS. Staramy się nie wciągnąć wszystkiego na raz 🙂

 

Wartości odżywcze (dla 300g kaszy, 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 50g orzechów włoskich):

ok. 2300kcal  B 47g  WW 425g  TŁ 48g

Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!

DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB I ZAŁOŻEŃ NASZEJ DIETY!