S Z A R L O T K A
Przeglądając moje przepisy widzicie tylko: tłuszcze, low carb, bez węgli, bez cukru itp.
Dzisiaj dla odmiany przepis na typowo węglowodanowy deser. Przyda się w porze po treningowej, albo w przypadku spożywania węglowodanów jako ostatni posiłek.
Jak zwykle przepis tak prosty, że nawet posiadając dwie lewe ręce i zero kunsztu kulinarnego dacie radę przygotować SZARLOTKĘ 🙂
Potrzebujemy:
300g kaszy jaglanej
1,5kg startych jabłek
ok. 100g rodzynek
orzechy włoskie / nerkowce (opcjonalnie)
miód / erytrol / ksylitol
cynamon
Skomplikowany przepis przyrządzenia:
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce. Mieszamy z suchą (nieprzegotowaną) kasza jaglaną. Dodajemy rodzynek, orzechów lub innych dodatków. Dosładzamy i doprawiamy cynamonem. Całość wrzucamy do formy na ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 90 minut.
To wszystko!
PS. Staramy się nie wciągnąć wszystkiego na raz 🙂
Wartości odżywcze (dla 300g kaszy, 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 50g orzechów włoskich):
ok. 2300kcal B 47g WW 425g TŁ 48g
Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!
DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB I ZAŁOŻEŃ NASZEJ DIETY!