S Z A K S Z U K A
Jeśli znudziło Wam się przygotowywanie jajek po raz setny w formie jajecznicy lub jajek na boczku, sprawdźcie przepis, który ostatnio testuję.
Proste, szybkie i przepyszne danie – sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację… u mnie jak zawsze w wersji low carb:) Oczywiście modyfikujcie przepis wg tego co Wam potrzebne – dodajcie więcej jajek, boczku, polejcie oliwą z oliwek itp.
Do przygotowania mojej wersji potrzebne są:
krojone pomidory w puszcze
5 jaj
cebula
pieczarki
4 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilli ( chyba trochę przesadziłem 🙂
łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz, oregano, bazylia
Jeśli mamy wszystkie składniki gotowe, lecimy z przyrządzaniem:
Na oleju kokosowym lekko podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki chilli. Chcemy, żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy puszkę pomidorów, odrobinę soli i duuużo świeżo zmielonego pieprzu i oregano. Teraz zostawiamy całość na parę minut na małym ogniu.
Po podgotowaniu sosu robimy niewielki wgłębienia, w które wbijamy jaja. Przykrywamy całość i zostawiamy na ok. 10 minut do momentu ścięcia się białek.
Moja szakszuka ładnie się ścięła więc mogłem całość przerzucić na talerz.
Smacznego!
PS. Uwaga z ilością papryczek…
Wartości odżywcze:
ok 680kcal B 42g WW 14g TŁ 50g
Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!
DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB I ZAŁOŻEŃ NASZEJ DIETY!