Szakszuka – pomysł na jaja

S Z A K S Z U K A

 

Jeśli znudziło Wam się przygotowywanie jajek po raz setny w formie jajecznicy lub jajek na boczku, sprawdźcie przepis, który ostatnio testuję.

Proste, szybkie i przepyszne danie – sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację… u mnie jak zawsze w wersji low carb:) Oczywiście modyfikujcie przepis wg tego co Wam potrzebne – dodajcie więcej jajek, boczku, polejcie oliwą z oliwek itp.


 

szakszuka

 

Do przygotowania mojej wersji potrzebne są:

krojone pomidory w puszcze

5 jaj

cebula

pieczarki

4 ząbki czosnku

3 suszone papryczki chilli ( chyba trochę przesadziłem 🙂

łyżka oleju kokosowego

sól, pieprz, oregano, bazylia

 

Jeśli mamy wszystkie składniki gotowe, lecimy z przyrządzaniem:

Na oleju kokosowym lekko podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki chilli. Chcemy, żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy puszkę pomidorów, odrobinę soli i duuużo świeżo zmielonego pieprzu i oregano. Teraz zostawiamy całość na parę minut na małym ogniu.

Po podgotowaniu sosu robimy niewielki wgłębienia, w które wbijamy jaja. Przykrywamy całość i zostawiamy na ok. 10 minut do momentu ścięcia się białek.

Moja szakszuka ładnie się ścięła więc mogłem całość przerzucić na talerz.

Smacznego!

PS. Uwaga z ilością papryczek…

 

Wartości odżywcze:

ok 680kcal   B 42g   WW 14g   TŁ 50g

Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!

DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB I ZAŁOŻEŃ NASZEJ DIETY!