Przepis na OMLET low carb

O M L E T   L O W   C A R B / H I G H   F A T

Ostatnimi czasy w Waszych dietach często widzicie przepisy na posiłki niskowęglowodanowe o wysokiej zawartości tłuszczy. Dla Waszej wygody i urozmaicenia jadłospisów postanowiłem stworzyć mini – bazę przepisów. Oto pierwszy z nich!

Doskonały na śniadania, obiad czy kolację. Omlet jest na tyle uniwersalnym daniem, że w zależności od dodatków idealnie sprawdza się o każdej porze dnia.

Pierwszy przepis idealnie wkomponuje się w miejsce posiłków białkowo – tłuszczowych.

Omleta low carb/keto/high fat
Omleta low carb v. 1

Potrzebujemy:

250g całych jaj

20g smalcu

1/2 cukinii (jest teraz mega tania więc używam do omletów, mięs, na grille… gdzie tylko się da)

50g tłustego sera (u mnie pełnotłusty ser salami)

pieczarki, papryka, pomidor, rukola

Przygotowanie:

Na smalcu podsmażamy nasze dodatki: posiekane pieczarki, cukinię i paprykę. Całe jaja blendujemy na jednolitą masę (możemy teraz doprawić solą i pieprzem) i zalewamy podsmażone wcześniej dodatki. Żeby omlet się nie przypalił zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Czekamy aż jaja się zetną, dodajemy pokrojone w plastry pomidory i ser (lekko się roztopi) i znowu na chwilkę przykrywamy.

Po przełożeniu omleta na talerz wrzucamy jeszcze rukolę i jemy ze smakiem:)

Wartości dla podanych składników:

700kcal  44g B   4g WW   57g TŁ