O M L E T L O W C A R B / H I G H F A T
Ostatnimi czasy w Waszych dietach często widzicie przepisy na posiłki niskowęglowodanowe o wysokiej zawartości tłuszczy. Dla Waszej wygody i urozmaicenia jadłospisów postanowiłem stworzyć mini – bazę przepisów. Oto pierwszy z nich!
Doskonały na śniadania, obiad czy kolację. Omlet jest na tyle uniwersalnym daniem, że w zależności od dodatków idealnie sprawdza się o każdej porze dnia.
Pierwszy przepis idealnie wkomponuje się w miejsce posiłków białkowo – tłuszczowych.
Potrzebujemy:
250g całych jaj
20g smalcu
1/2 cukinii (jest teraz mega tania więc używam do omletów, mięs, na grille… gdzie tylko się da)
50g tłustego sera (u mnie pełnotłusty ser salami)
pieczarki, papryka, pomidor, rukola
Przygotowanie:
Na smalcu podsmażamy nasze dodatki: posiekane pieczarki, cukinię i paprykę. Całe jaja blendujemy na jednolitą masę (możemy teraz doprawić solą i pieprzem) i zalewamy podsmażone wcześniej dodatki. Żeby omlet się nie przypalił zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Czekamy aż jaja się zetną, dodajemy pokrojone w plastry pomidory i ser (lekko się roztopi) i znowu na chwilkę przykrywamy.
Po przełożeniu omleta na talerz wrzucamy jeszcze rukolę i jemy ze smakiem:)
Wartości dla podanych składników:
700kcal 44g B 4g WW 57g TŁ