Zapiekanka Low Carb / High Fat

Dzisiaj wrzucam kolejny pomysł na danie niskowęglowodanowe o dużej zawartości tłuszczy.

Tłuszczy zwierzęcych!

Nasyconych!

Pełnych cholesterolu!

Dokładnie tak! Pamiętajcie, to nie tłuszcze zwierzęce i cholesterol pokarmowy powodują zmiany miażdżycowe i zwiększone ryzyko chorób serca, ale węglowodany, zwłaszcza przetworzone oraz utwardzane tłuszcze roślinne!       Z tego w głównej mierze składa się dieta przeciętnego Kowalskiego, który w wieku 40 lat znajduje się w grupie wysokiego ryzyka zapadania na choroby serca i cierpi na insulinooporność.

Całość przygotowania zajmuje maks. 40 minut. W te 40 minut przygotujecie posiłki na kolejny dzień. A czekając na zapiekankę, zdążycie  przygotować omleta z tego przepisu: https://trenerkatowice.pl/omlethighfat/ i zjeść smaczną kolację 🙂

 

 

Potrzebujemy:

500g mięsa mielonego (w moim przypadku łopatka wieprzowa)

100g boczku

150g sera camembert

1 jajko

20g masła EXTRA

1 cukinia

1/2 małej dyni

1 papryka

10 pieczarek

2 pomidory

1 cebula

czosnek, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

Zmielone mięso mieszamy z jajkiem, masłem, pozostałymi dodatkami (oprócz sera) oraz przyprawami. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i czekamy ok. 30 minut. Po 20 minutach na wierzch zapiekanki dodajemy ser pleśniowy.

Przybliżone wartości odżywcze (zależne od dodatków):

1930kcal  149g B   26g WW   137g Tł

Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!

DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB!