Dzisiaj wrzucam kolejny pomysł na danie niskowęglowodanowe o dużej zawartości tłuszczy.
Tłuszczy zwierzęcych!
Nasyconych!
Pełnych cholesterolu!
Dokładnie tak! Pamiętajcie, to nie tłuszcze zwierzęce i cholesterol pokarmowy powodują zmiany miażdżycowe i zwiększone ryzyko chorób serca, ale węglowodany, zwłaszcza przetworzone oraz utwardzane tłuszcze roślinne! Z tego w głównej mierze składa się dieta przeciętnego Kowalskiego, który w wieku 40 lat znajduje się w grupie wysokiego ryzyka zapadania na choroby serca i cierpi na insulinooporność.
Całość przygotowania zajmuje maks. 40 minut. W te 40 minut przygotujecie posiłki na kolejny dzień. A czekając na zapiekankę, zdążycie przygotować omleta z tego przepisu: https://trenerkatowice.pl/omlethighfat/ i zjeść smaczną kolację 🙂
Potrzebujemy:
500g mięsa mielonego (w moim przypadku łopatka wieprzowa)
100g boczku
150g sera camembert
1 jajko
20g masła EXTRA
1 cukinia
1/2 małej dyni
1 papryka
10 pieczarek
2 pomidory
1 cebula
czosnek, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmielone mięso mieszamy z jajkiem, masłem, pozostałymi dodatkami (oprócz sera) oraz przyprawami. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i czekamy ok. 30 minut. Po 20 minutach na wierzch zapiekanki dodajemy ser pleśniowy.
Przybliżone wartości odżywcze (zależne od dodatków):
1930kcal 149g B 26g WW 137g Tł
Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!
DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB!