S E R N I K L O W C A R B
Rygorystyczne trzymanie diety nie zawsze jest łatwe. Każdemu zdarzają się chwile słabości, kiedy mam ochotę zapomnieć o założeniach naszego odżywiania i zjeść coś słodkiego…
Wystarczy trochę pokombinować i da się wpleść odrobinę rozpusty do naszej diety, bez naruszania jej podstawowych zasad!
Z racji tego, że cały czas w mojej diecie dominują posiłki tłuszczowe z niską zawartością węglowodanów, proponuję Wam deser low carb (z małą ilością węglowodanów). Przepis szybki, prosty, bez szukania wymyślnych składników. Idealnie sprawdza się w czasie kiedy dopadnie Was ochota na słodycze 🙂
SKŁADNIKI na 4 porcje:
SERNIK:
400g twaróg półtłusty
20g odżywki białkowej ( u mnie smak pistacjowy)
słodzik – ksylitol/erytrytol/stewia
żelatyna – 4 łyżeczki
jagody
POLEWA:
ok. 80ml olej kokosowy virgin
50g gorzkie kakao
PRZYGOTOWANIE:
W dużym naczyniu blendujemy twaróg z dodatkiem odrobiny wody. Do zmiksowanej masy dodajemy odżywkę białkową w ulubionym smaku oraz słodzik w odpowiadającej Wam ilości.
W drugim naczyniu mieszamy 4 łyżki żelatyny z ok. 200ml ciepłej przegotowanej wody. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia i dodajemy do masy twarogowej. Całość znowu blendujemy.
Do naczyń, z których robimy formę naszego sernika, wrzucamy na dno jagody, wlewamy masę i pozostawiamy w lodówce, aż sernik stężeje.
W międzyczasie przygotujemy polewę sernika. Na małym ogniu podgrzewamy olej kokosowy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy gorzkie kakao, mieszamy i gotowe.
Teraz tylko przerzucamy gotowy sernik na talerz, polewamy przygotowaną polewą, wsadzamy na parę minut do lodówki, żeby czekolada stwardniała i mamy gotowy pyszny, niskowęglowodanowy deser.
Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:
ok 400kcal B 25g WW 6g TŁ 31g
Pamiętajcie, że ilości składników, ilości porcji z danej ilości składników, same składniki – to tylko propozycja!
DOSTOSOWUJEMY ILOŚCI SKŁADNIKÓW DO NASZYCH POTRZEB I ZAŁOŻEŃ NASZEJ DIETY!