MISTRZOWSKA TARTA KOKOSOWA
Ostatnio cały czas podjadałbym coś słodkiego, dlatego szukam zdrowszych alternatyw.
Całkiem prosty i szybki przepis, ale naprawdę warty przetestowania!
Mi trochę czasu zajęło przygotowanie spodu, ponieważ chciałem użyć ręcznego blendera… dużo lepszym wyjściem będzie mikser. Następnym razem pójdzie szybciej.
A więc do roboty!
Potrzebujemy:
50g wiórków kokosowych
ok. 150g płatków (ja dałem orkiszowe i jaglane 50/50)
100g nerkowce
200g daktyle
400ml mleczka kokosowego
100g WPC kokosowego
łyżka oleju kokosowego
Najpierw przygotowujemy spód.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie miksujemy wiórki, płatki, nerkowce.
Dodałem też odrobinę kakao, żeby nadać ciemnego koloru:)
Daktyle odsączamy z wody i miksujemy na papkę razem z resztą składników.
Powstałą masą wykładamy formę, pozostawiając miejsce na krem.
Przechodzimy do przygotwania kokosowego kremu.
Mleczko kokosowe (wcześniej schłodzone) blendujemy z odżywką białkową i olejem kokosowym.
Całość przelewamy na spód i wrzucamy do lodówki, czekając aż krem stężeje.
Wartości odżywcze:
ok 2600 kcal B 98g WW 252g TŁ 133g