Fit BUŁECZKI TWAROGOWE
Szybki przepis którego przygotowanie nie zajmie więcej niż parę minut! U mnie idealnie sprawdza się jako wygodny, sycący posiłek na wypady za miasto. Jest to świetna baza do dalszego kombinowania z przepisem wedle Waszych potrzeb. Jeśli lubisz słodkie smaki dodaj banana lub żurawinę. Jeśli wolisz wersję wytrawną dodaj szynkę parmeńską/boczek lub oliwki.
Czego potrzebujemy?
Na 5-6 bułeczek naszykuj:
- 250g twarogu półtłustego
- 2 całe jaja
- 40g mąki orkiszowej
- 40g płatków jaglanych
- ksylitol, erytrol, stewia – tu już musicie zdać się na swoje potrzeby 🙂
Przygotowanie:
- Mieszamy wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji
- Wykładamy na blachę lub papier do pieczenia, formując bułeczki w rozmiarze i kształcie jaki sobie wymyślicie. Warto zrobić to mokrymi dłońmi – masa będzie się mniej lepiła.
- Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na ok 180-200 stopni, na średnią półkę. Pieczemy mniej więcej 15-18 minut w zależności od rozmiaru bułeczek.
GOTOWE!
Warto zjeść świeże, jeszcze ciepłe bułeczki! Naprawdę robią robotę!
Wartości odżywcze:
kalorie 710 białko 40g tłuszcze 21,1 węglowodany 67g