Bułeczki twarogowe

Fit BUŁECZKI TWAROGOWE

Szybki przepis którego przygotowanie nie zajmie więcej niż parę minut! U mnie idealnie sprawdza się jako wygodny, sycący posiłek na wypady za miasto. Jest to świetna baza do dalszego kombinowania z przepisem wedle Waszych potrzeb. Jeśli lubisz słodkie smaki dodaj banana lub żurawinę. Jeśli wolisz wersję wytrawną dodaj szynkę parmeńską/boczek lub oliwki.

 

Czego potrzebujemy?

Na 5-6 bułeczek naszykuj:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 2 całe jaja
  • 40g mąki orkiszowej
  • 40g płatków jaglanych
  • ksylitol, erytrol, stewia – tu już musicie zdać się na swoje potrzeby 🙂

Przygotowanie:

  1. Mieszamy wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji
  2. Wykładamy na blachę lub papier do pieczenia, formując bułeczki w rozmiarze i kształcie jaki sobie wymyślicie. Warto zrobić to mokrymi dłońmi – masa będzie się mniej lepiła.
  3. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na ok 180-200 stopni, na średnią półkę. Pieczemy mniej więcej 15-18 minut w zależności od rozmiaru bułeczek.

GOTOWE!

Warto zjeść świeże, jeszcze ciepłe bułeczki! Naprawdę robią robotę!

Wartości odżywcze:

kalorie 710   białko 40g    tłuszcze 21,1       węglowodany 67g